Coś ładnego prawie z niczego…

 

Przepis na ogórki po meksykańsku

Polecam te ogórki, zapewniam, że są super, robię już trzecią porcję i raczej nie ostatnią…:)

potrzebne składniki
- 3 kg ogórków
- 1,5 główki czosnku
- 4 pełne łyżki soli
- 1 lub 0,5 łyżeczki chili ( według uznania )

składniki na zalewę
- 0,75 dkg cukru
- 12 łyżek oleju
- 2 szklanki octu
sposób wykonania
- ogórki umyć dokładnie, nie obierać, ściąć końcówki, przekroić wzdłuż na cztery części
- posolić i odstawić na 6-8 godzin
- odsączyć, posypać chilli i dodać czosnek
- zagotować składniki zalewy i wlać do ogórków, odstawić na 1 godzinę
- ogórki wkładać do słoików, uzupełnić pozostałą zalewą
- pasteryzować 5-10 minut

Przepis na ogórki po maksykańsku

Dodany przez: Ewa, 17 sierpnia 2011
Kategorie: Moje przetwory

Brak komentarzy

Brak komentarzy.

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URL

Przepraszamy, możliwość dodawania komentarzy jest obecnie wyłączona.