Coś ładnego prawie z niczego…

 

Paszteciki półkruche ze szpinakiem i fetą

farsz

1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 opakowanie ( 270g ) sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
pieprz
raczej nie trzeba solić, ser jest wystarczająco słony


wykonanie farszu

1.Szpinak ,nawet bez rozmrażania, przekłdamy na patelnię i lekko podgrzewamy.
2.Po odparowaniu nadmiaru wody dodajemy masło, pieprz i fetę, lekko   podsmażamy.

3.Czosnek dodajemy pod koniec smażenia.
4.Wystudzony farsz jest gotowy do nadziewania pasztecików

ciasto

30 dkg mąki
2-3 jaja
15 dkg margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

przyrządzenie ciasta

1. szybko wyrobić, wałkować na grubość 1/2 cm
2. nakładać  farsz wzdłuż, 2 cm od brzegu, w formie wałeczka
3. zwijać ciasno, nieco spłaszczyć, pokroić paszteciki, ułożyć na blasze i nakłuć (lepiej rośnie)
4. piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 25-30 minut

Paszteciki półkruche ze szpinakiem i fetą

Dodany przez: Ewa, 11 stycznia 2011
Kategorie: Moje gotowanie

Brak komentarzy

Brak komentarzy.

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URL

Przepraszamy, możliwość dodawania komentarzy jest obecnie wyłączona.