Coś ładnego prawie z niczego…

 

Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto

400 ml ciepłej wody
1 duża łyżka oliwy
lub oleju
3/4 kg mąki
taka ilość mąki wystarcza też do podsypywania wałkowanych placków i gotowych pierogów

Wykonanie ciasta

Wyrabiamy gładkie ciasto z wody, mąki i oliwy. Ja wygniatam dosyć długo ( ok.20-30 min ),dzięki temu ciasto jest bardziej elastyczne i pierogi mniej pękają, nie rozklejają się.
Farsz

1,5 kg kapusty
garść suszonych grzybów (albo więcej)
doża cebula
olej
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie farszu

1. grzyby namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej, ugotować
2. z kapusty ugotowanej z zielem i listkiem laurowym odcisnąć wodę
3. cebulę pokroić drobno,podsmażyć na oleju
4. do cebuli dodać pokrojone grzyby i kapustę
5. doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut

Lepimy pierogi, wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy pierogi 3-5 min i delikatnie wyjmujemy.

Pierogi z kapustą i grzybami

Taką ilość pierogów,  jaką widać na zdjęciu, można zrobić jednorazowo przy pomocy specjalnego urządzenia. Wprawdzie nie jest to jakaś wymyślna maszynka,ale jednak…

Dodany przez: Ewa, 4 grudnia 2010
Kategorie: Moje gotowanie

Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URL

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.