Coś ładnego prawie z niczego…

 

Pizza warzywna

1. 30-50 dkg pieczarek drobno posiekać, smażyć na oliwie, dodać drobno posiekaną cebulę, posolić i dalej dalej smażyć, tak, aby pieczarki były rumiane,  na koniec dodać ulubione przyprawy

2. przygotować pozostałe warzywa

Pizza warzywna

Z tej ilości ciasta wychodzi dosyć gruby spód na blaszce o wymiarach 38×26 cm

składniki na ciasto

50 dkg mąki
5 dkg drożdży
około 1 szklanka ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki oliwy

wykonanie ciasta

1. drożdże rozprowadzić z cukrem, 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać 4 łyżki mąki, przykryć, odstawić na 15 minut
2.do mąki z solą wlać wyrośnięte drożdże i mieszając ciasto dodać tyle ciepłej wody, aby je można było rozprowadzić na blasze, pod koniec wyrabiania dodać oliwę
3. zostawić w misce, aby trochę podrosło
4. wyłożyć na wysmarowaną oliwą blaszkę, pozostawić znowu do wyrośnięcia
5. na cieście rozsmarować przecier pomidorowy
6. następnie równomiernie rozłożyć wcześniej przygotowane pieczarki i dowolnie wybrane warzywa, może to być papryka, brokuł, kukurydza, fasolka szparagowa….
7. wszystko posypać startym, żółtym serem (dużo)
8. piec 15 – 40 minut w temperaturze 200 °C

Pizza warzywna

Smacznego

Pizza szybko i smacznie

Czy jest ktoś, kto nie lubi pizzy? Jeżeli szukasz przepisów i dokładnej podpowiedzi  -  są one w tej książce.


Dodany przez: Ewa, 5 grudnia 2010
Kategorie: Moje gotowanie

Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URL

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.