Coś ładnego prawie z niczego…

 

Kotlety selerowe

składniki

1/2  selera
1 szklanka płatków owsianych
1 jajko
1 cebula
1/2 bułki czerstwej
3 ząbki czosnku
100 g pestek słonecznika
sól, pieprz, kostka rosołowa, bułka tarta

sposób przyrządzenia

1. Czosnek i cebulę drobno pokroić.
Selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Bułkę namoczyć ( zamiast czerstwej bułki można zastosować bułkę tartą )
2. Cebulę, czosnek i seler podsmażyć na oleju – ostudzić
3. Do garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy kostkę rosołową i wsypujemy płatki
Wszystko chwilę gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.
4. Po ostudzeniu wszystko łączymy ( 1 + 2 + 3 ), dodajemy słonecznik,  jajko i bułkę
5. Solimy i pieprzymy do smaku
6. Formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy

Kotlety selerowe

Pozostałą połówkę selera przechowuję w zamrażalniku, przydaje się do następnej porcji kotletów.

Smacznego

Dodany przez: Ewa, 4 listopada 2010
Kategorie: Moje gotowanie

2 komentarzy »

  1. dziś robię :)

    komentarz by viki — 20 listopada 2010 @ 14:56

  2. są pyszne, uwielbiam je od pierwszego spróbowania :)

    komentarz by Ewa — 20 listopada 2010 @ 15:09

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URL

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.