Coś ładnego prawie z niczego…

 

Papryka faszerowana ryżem i warzywami

składniki
10  strąków podłużnej białej lub zielonej papryki
1 duża cebula
15 dkg ugotowanego ryżu
1 duża czerwona papryka
przecier pomidorowy
szczypta ostrej papryki w proszku
olej
sól, pieprz, czosnek

sposób przygotowania
1. od papryki odciąć górę, oczyścić ją z nasion i umyć
2. cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dusić przez około 10 minut, dodać ugotowany ryż i przyprawy
3. nadzieniem napełnić papryki
4. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody wymieszanej z przecierem pomidorowym, przykryć
5. piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut

inny sposób przygotowania

1. paprykę ułożyć w garnku
2. dodać wodę, tak aby przykryła paprykę i gotować na małym ogniu 20 minut
3. dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut
4. sos, który powstanie można zagęścić  – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszać z 1/5 szklanki wody i wlać do garnka, dokładnie wymieszać, po zagotowaniu wyłączyć

Papryka faszerowana ryżem i warzywami


smacznego

Dodany przez: Ewa, 21 stycznia 2011
Kategorie: Moje gotowanie

Brak komentarzy

Brak komentarzy.

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URL

Przepraszamy, możliwość dodawania komentarzy jest obecnie wyłączona.

 
Losowe zdjęcie Zakładka do książki - róże