Dżem z wiśni
Przyznaję, że wykonanie tego dżemu zabiera trochę czasu, ale naprawdę warto spróbować.
potrzebne składniki
– 1 kg wiśni
-0,5 kg cukru
– 1 łyżka masła
sposób wykonania
– wiśnie umyć, odsączyć, wydrylować, zasypać cukrem ( 30 dkg ) i odstawić na 3-4 godziny
– gdy wiśnie wydzielą sok, powoli ogrzewać do wrzenia, pogotować kilkanaście minut i odstawić do następnego dnia
– w następnym dniu dodać pozostały cukier i znów doprowadzić do wrzenia
– zmniejszyć maksymalnie podgrzewanie i jeżeli jest bardzo dożo soku, można trochę odlać
( pyszny dodatek do budyniu )
– następnie gotować dżem do odpowiedniej gęstości ( pod koniec odparowywania należy pilnować, aby dżem nie przypalił się )
– pod koniec gotowania dodać masło ( rozpuścić )
– gotowy dżem wkładać do słoików i pasteryzować 15-20 minut