Pasztet warzywny II
składniki
1 średni seler
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
30 dkg pieczarek
olej lub oliwa
1 puszka białej fasoli
5 jaj
1 szklanka bułki tartej
200 g masła
1 szklanka wody
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
sposób wykonania
1. Fasolę opłukać pod bieżącą wodą i zmiksować.
2. Seler, marchew, pietruszkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ugotować na miękko w wywarze ze szklanki wody, kostki rosołowej i masła, przestudzić
3. Pieczarki usmażyć na oliwie lub oleju, pod koniec smażenia dodać sól i pieprz
4. Ugotowaną masę warzywną połączyć z usmażonymi pieczarkami, zmieloną fasolą, jajami, bułką tartą oraz przyprawami.
5. Przełożyć do wąskiej foremki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką
6. Piec około 70 min w temp 180°C
-0 Comment-