Ciasto marchewkowe
potrzebne składniki
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczka soli
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
4 jaja
3 starte marchewki (na drobnych oczkach)
1 paczka cukru waniliowego
1/2 szklanki orzechów
1/3 szklanki migdałów
sposób wykonania
1. jaja, cukier i cukier waniliowy – ubić
2. stopniowo dodawać olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą
3. dodać startą marchew i bakalie – wymieszać
4. piec ok. 45 min w temp.180
polewa na ciasto
ok. 1/4 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki gotować 7 minut od zagotowania.
-0 Comment-