Ciasto drożdżowe z wypiekacza do chleba
Trudno piec ciasto w takie upały, włączenie piekarnika jest wręcz niemożliwe. Jednakże, gdy bardzo chcemy coś upiec możemy wykorzystać do tego wypiekacz do chleba.
potrzebne składniki :
– 1/2 szklanki mleka
– 3 żółtka
– 12 dkg roztopionego i wystudzonego masła
– 25 dkg maki
– 8 dkg cukru
– cukier waniliowy
– 2,5 dkg świeżych drożdży
sposób wykonania :
– do pojemnika wlać mleko, masło i wbić żółtka
– następnie wsypać mąkę, wymieszane cukry, na koniec dodać rozkruszone drożdże
– włączyć maszynę na program SWEET
– 1 godzinę i 20 minut przed zakończeniem pieczenia wyjąć mieszadełko, wyrównać ciasto i posypać kruszonką
Kruszonka
składniki :
– 5 dkg mąki
– 3 dkg masła
– 3-4 łyżeczki cukru-pudru
– 2-3 łyżki wiórek kokosowych
sposób wykonania :
– mąkę wymieszać z wiórkami
– dodać cukier i masło
– zrobić małe zacierki