Przepis na ogórki po meksykańsku
Polecam te ogórki, zapewniam, że są super, robię już trzecią porcję i raczej nie ostatnią…:)
potrzebne składniki
– 3 kg ogórków
– 1,5 główki czosnku
– 4 pełne łyżki soli
– 1 lub 0,5 łyżeczki chili ( według uznania )
składniki na zalewę
– 0,75 dkg cukru
– 12 łyżek oleju
– 2 szklanki octu
sposób wykonania
– ogórki umyć dokładnie, nie obierać, ściąć końcówki, przekroić wzdłuż na cztery części
– posolić i odstawić na 6-8 godzin
– odsączyć, posypać chilli i dodać czosnek
– zagotować składniki zalewy i wlać do ogórków, odstawić na 1 godzinę
– ogórki wkładać do słoików, uzupełnić pozostałą zalewą
– pasteryzować 5-10 minut