Przepis na sos słodko – kwaśny
Od paru lat korzystam z tego przepisu i jest naprawdę świetny, nigdy mi się jeszcze nie zepsuł, bo nawet gdyby miał się zepsuć, to już go nie mam. Bardzo dobry jako dodatek do ryżu.
potrzebne składniki
– 3 kg pomidorów
– 1 kg cebuli
– 1 kg papryki
– 60-80 dkg marchwi
– 1 słoiczek pędów bambusa
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka ananasów
– 1 główka czosnku
– 1/2 łyżeczki chilli
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka pieprzu mielonego
– 2 szklanki cukru
– 3/4 szklanki octu
– 2-3 łyżki soli
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania
– obrane ze skórki pomidory pokroić w dowolny sposób, cebulę pokroić w talarki, marchew pokroić w słupki – wszystko wymieszać i gotować ok. 1 godz.( tak, aby marchew i cebula były lekko miękkie )
– dodać pokrojonego ananasa i paprykę ( w kostkę ) oraz pozostałe składniki ( poza mąką ) i gotować ok. 15 minut
– mąkę ziemniaczaną rozrobić z małą ilością soku z ananasa, dodać do sosu i zagotować
– sos wkładać do słoików i pasteryzować 20 minut