Naleśniki z malinami
Kto nie lubi naleśników? Prawie każdy lubi od czasu do czasu znaleźć się w krainie pyszności.Tak naprawdę każdy przepis na naleśniki jest podobny, a jednak… W zależności od tego, jakie dodamy nadzienie, może to być słodki deser, kolacja lub pyszny, pożywny obiad.
składniki na ciasto
– ok. 2 szklanki mąki
– ok. 1 i 1/2 szklanki mleka
– ok. 1/2 szklanki wody
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju
– cukier waniliowy
– sól
nadzienie
– 25-30 dkg malin
– 2 łyżki cukru-pudru
– bita śmietana
sposób wykonania
1. wszystkie składniki ciasta zmiksować i odstawić na 1 godzinę
2. patelnię posmarować olejem
3. ciasto wlewać na rozgrzaną patelnię w takich ilościach, aby po rozprowadzeniu otrzymywać bardzo cienkie placki
4. maliny posypać cukrem-pudrem
5. na usmażone naleśniki położyć maliny, złożyć na pół, udekorować bitą śmietaną
Uwaga
Dodać tyle wody i mleka, aby uzyskać konsystencję właściwą dla ciasta naleśnikowego.Po dodaniu większej ilości mąki otrzymamy ciasto bardziej gęste, a tym samym naleśniki będą grubsze.
Smacznego