Pasztet warzywny I
składniki
20 dkg łuskanych pestek dyni
10 dkg łuskanych pestek słonecznika
1 średni bakłażan
1 czerwona papryka
3 jajka
1 bułka
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki majeranku
sól do smaku, pieprz
olej
wykonanie
1. pestki dyni i słonecznika zalać w garnku zimną wodą na kilka godzin
2. cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie
3. do cebuli dodać pokrojony w kostkę bakłażan (ze skórką) i pokrojoną paprykę, całość podlać wodą (ok.1/4 szklanki) i dusić kilka minut
4. bułkę namoczyć w wodzie
5. do wysokiego naczynia wsypać odcedzone pestki dyni i słonecznika,dodać podduszone warzywa i odciśniętą bułkę, wszystko razem zmiksować blenderem
6. pasztet doprawić czosnkiem, majerankiem i solą
7. na koniec dodać do wystudzonej masy jajka i wszystko wymieszać
8. pasztet przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i posypanej tartą bułką
9. piec w temperaturze 220°C przez ok.30-40minut
-0 Comment-