Lazania warzywna
potrzebne składniki
1. 9-12 płatów makaronu ( pogotować ok. 10 min w osolonej wodzie z oliwą )
2. ok. 30 dkg żółtego sera
3. 2 marchewki ( plasterki )
4. 1/2 brokuła
5. ok. 30 dkg fasolki szparagowej
6. 3 papryki pokrojone na paski
7. cebula pokrojona dowolnie
8. czosnek, sól, pieprz – dowolnie w/g uznania
Wszystkie warzywa lekko poddusić na oliwie
biały sos ( a’la beszamelowy )
1. 4 szklanki mleka
2. 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
3. gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki zimnego mleka i wlać do gotującego się pozostałego mleka,dodać do smaku startą gałkę, sól i pieprz.
sposób wykonania
1. Na wysmarowanej tłuszczem formie ułożyć plastry lazanii, następnie rozłożyć połowę warzyw, na warzywach rozsmarować połowę białego sosu,przykryć to plastrami sera.
2. Powtórzyć jaszcze raz wszystkie czynności, ale zostawić trochę białego sosu.
3. Położyć ostatnią, trzecią warstwę makaronu, na to położyć ser i posmarować pozostałym sosem, wtedy ser nie przypiecze się.
Piec 40 – 50 minut w temperaturze 180°C
Smacznego
-0 Comment-