Dżem śliwkowy
potrzebne składniki :
– 5 kg śliwek ( węgierek )
– 1/2 kg do 1 kg cukru
– 1/3 szklanki octu
– 1/2 kostki masła
sposób wykonania :
– z umytych śliwek usunąć pestki, wrzucić do garnka, dodać cukier i ocet
– pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
– rano doprowadzić śliwki do wrzenia, następnie zmniejszyć gaz do minimum, tak, aby śliwki delikatnie bulgotały, nie mieszać
– zostawić tak gotujące się śliwki na 10 godzin, nadal nie wolno ich mieszać
– po 10 godzinach wyłączyć gaz, dodać masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do odparowania
– następnie przełożyć dżem do słoiczków i pasteryzować 15 minut
W jakim celu dodajemy do dżemu
ocet – daje piękny, intensywny kolor, a co ważne absolutnie nie czujemy go w dżemie, jego aromat po prostu wyparuje
masło – podkreśla smak i aromat śliwek