Sernik
Polecam przepis na ten sernik z dwóch powodów – jest pyszny i nigdy nie opada, natomiast z białek, które pozostaną po upieczeniu sernika możemy upiec babkę.
kruche ciasto na spód sernika
potrzebne składniki
2 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej ( może być więcej )
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
250g masła lub margaryny
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sposób wykonania
1. cukier + żółtka + cukier waniliowy – utrzeć
2. mąki wymieszać z proszkiem
3. połączyć wszystkie składniki
4. ułożyć ciasto na blasze ( małymi porcjami – nie da się rozwałkować )
jeżeli chcemy mieć cienki spód, ciasta wystarczy na dwie blaszki
5. włożyć blaszkę do zamrażalnika na kilka godzin
masa serowa
1 kg sera
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki kaszy manny
2 jajka
4 żółtka
sposób wykonania
1. masę serową wyrobić mikserem i wylać na ciasto (jest bardzo rzadka )
2. piec 70-80 minut w temperaturze 180 C
3. po upieczeniu można sernik ozdobić w dowolny sposób ( np. polewą czekoladową )