Chleb prosto z piekarnika
Zapach pieczonego chleba kojarzy się z bezpiecznym domem i beztroską. Tradycja pieczenia chleba w domu zanikła z dwóch powodów – nie mamy zbyt dużo czasu na pieczenie i ogromny wybór chleba w sklepach. Warto jednak chociaż raz spróbować, to wcale nie jest takie trudne.
składniki
75-85 dkg pszennej mąki
2 szklanki mleka
5 dkg drożdży
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
sposób wykonania
1. mleko lekko podgrzać
2. drożdże rozetrzeć z cukrem i połową szklanki ciepłego mleka
3. zaczyn wymieszać z trzema łyżkami mąki
4. odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
5. resztę mąki przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn,pozostałe mleko i sól
6. całość wymieszać, przełożyć na posypany mąką blat, zagnieść na gładkie ciasto
7. ponownie przełożyć do miski, odstawić pod przykryciem na 30 minut
8. znów zagnieść, uformować podłużny bochenek (lub dwa mniejsze) przełożyć do foremki (lub do dwóch mniejszych foremek), pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia
9. ponacinać ciasto w poprzek, posypać ewentualnie makiem, skropić wodą
10.dodatkowo wstawić do piekarnika na czas pieczenia kubek z wodą
10.chleb piec około 45 minut w temperaturze 200 C
Ten chlebek zawsze się udaje i zawsze jest pyszny.
Chleb kroimy nożem z ząbkowanym ostrzem. Takie ostrze pozwoli na podzielenie świeżego chleba na równe kromki, bez zniszczenia puszystej konsystencji pieczywa.