Jak zrobić igielnik – biscornu, poduszeczkę na igły
Moje biscornu wyszywam zawsze na kanwie o gęstości 54 oczka na 10 cm, po wyszyciu wzoru wykonuję wokół „ramkę” – szef łączący, zwykłym ściegiem za igłą. Koniecznie trzeba dokładnie wyliczyć jednakową ilość oczek na obu częściach, wtedy nie będzie problemu z precyzyjnym zszyciem całości.
Należy zaznaczyć środek każdego boku.
Zszywanie zaczynamy od przyłożenia rogu jednej części do środka boku drugiej części dalej już łatwo możemy zszyć całość.
Pod koniec zszywania wypełniamy środek naszego biscornu, ale nie polecam waty, bo źle się wbijają w nią igły czy szpilki.
Aby nadać biscornu ładny kształt na środku z obu stron przyszywamy ozdobne koraliki.
Biscornu jest tak naprawdę proste do wykonania i warto spróbować go zrobić.