Papryka faszerowana ryżem i warzywami
składniki
10 strąków podłużnej białej lub zielonej papryki
1 duża cebula
15 dkg ugotowanego ryżu
1 duża czerwona papryka
przecier pomidorowy
szczypta ostrej papryki w proszku
olej
sól, pieprz, czosnek
sposób przygotowania
1. od papryki odciąć górę, oczyścić ją z nasion i umyć
2. cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dusić przez około 10 minut, dodać ugotowany ryż i przyprawy
3. nadzieniem napełnić papryki
4. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody wymieszanej z przecierem pomidorowym, przykryć
5. piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut
inny sposób przygotowania
1. paprykę ułożyć w garnku
2. dodać wodę, tak aby przykryła paprykę i gotować na małym ogniu 20 minut
3. dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut
4. sos, który powstanie można zagęścić – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszać z 1/5 szklanki wody i wlać do garnka, dokładnie wymieszać, po zagotowaniu wyłączyć
smacznego