Paszteciki półkruche ze szpinakiem i fetą
farsz
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 opakowanie ( 270g ) sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
pieprz
raczej nie trzeba solić, ser jest wystarczająco słony
wykonanie farszu
1.Szpinak ,nawet bez rozmrażania, przekłdamy na patelnię i lekko podgrzewamy.
2.Po odparowaniu nadmiaru wody dodajemy masło, pieprz i fetę, lekko podsmażamy.
3.Czosnek dodajemy pod koniec smażenia.
4.Wystudzony farsz jest gotowy do nadziewania pasztecików
ciasto
30 dkg mąki
2-3 jaja
15 dkg margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyrządzenie ciasta
1. szybko wyrobić, wałkować na grubość 1/2 cm
2. nakładać farsz wzdłuż, 2 cm od brzegu, w formie wałeczka
3. zwijać ciasno, nieco spłaszczyć, pokroić paszteciki, ułożyć na blasze i nakłuć (lepiej rośnie)
4. piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 25-30 minut