Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto
400 ml ciepłej wody
1 duża łyżka oliwy
lub oleju
3/4 kg mąki
taka ilość mąki wystarcza też do podsypywania wałkowanych placków i gotowych pierogów
Wykonanie ciasta
Wyrabiamy gładkie ciasto z wody, mąki i oliwy. Ja wygniatam dosyć długo ( ok.20-30 min ),dzięki temu ciasto jest bardziej elastyczne i pierogi mniej pękają, nie rozklejają się.
Farsz
1,5 kg kapusty
garść suszonych grzybów (albo więcej)
doża cebula
olej
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie farszu
1. grzyby namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej, ugotować
2. z kapusty ugotowanej z zielem i listkiem laurowym odcisnąć wodę
3. cebulę pokroić drobno,podsmażyć na oleju
4. do cebuli dodać pokrojone grzyby i kapustę
5. doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut
Lepimy pierogi, wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy pierogi 3-5 min i delikatnie wyjmujemy.
Taką ilość pierogów, jaką widać na zdjęciu, można zrobić jednorazowo przy pomocy specjalnego urządzenia. Wprawdzie nie jest to jakaś wymyślna maszynka,ale jednak…
-0 Comment-