Szybkie ciasto bez pieczenia z mascarpone
Jest to naprawdę najszybsze do wykonania ciasto i, co bardzo ważne, wyjątkowo smaczne.
Czas jego wykonania to około 5 minut miksowanie mascarpone z mlekiem + czas układania biszkoptów i nakładania kremu.
potrzebne składniki :
– 500 g mascarpone
– 200 g mleka skondensowanego słodzonego (nawet mniej, jeżeli nie chcemy, aby krem był za słodki)
– biszkopty – około 50 sztuk (najlepiej podłużne, bo łatwiej je układać)
– poncz do nasączania biszkoptów ( przegotowana woda + sok z 1/2 cytryny + cukier do smaku )
– gorzka czekolada
sposób wykonania :
– mascarpone zmiksować na puszysty krem, stopniowo dolewać mleko skondensowane
– na dnie foremki ( 19cm x 31cm ) ułożyć delikatnie nasączone biszkopty
– na biszkoptach rozsmarować połowę przygotowanego kremu
– położyć następną warstwę biszkoptów a na nich resztę kremu
– wierzch ciasta posypać startą czekoladą
Smacznego 🙂