Gofry – pyszne i chrupiące
potrzebne składniki
– 20 dkg mąki pszennej
– 20 dkg mąki ziemniaczanej
– 25 dkg cukru
– 1 kostka stopionego masła (20 dkg)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5-6 jajek (zależy od wielkości)
– odrobina wody (jeżeli ciasto będzie za gęste)
sposób wykonania
– zmiksować dokładnie jajka z cukrem i cukrem waniliowym
– dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia
– dodać stopione masło
– w razie potrzeby dodać troszkę wody
– ciasto powinno być gęste
– rozgrzać gofrownicę, przy pomocy pędzelka posmarować tłuszczem (każdorazowo)
– nakładać ciasto łyżką – ok. 1,5 do 2 łyżek
– po wystudzeniu, podajemy gofry np. z bitą śmietaną
Smacznego