Kotlety sojowe po grecku – przepis Olgi
Ryba po grecku jest u nas potrawą niezwykle popularną i lubianą, podobnie można przygotować kotlety sojowe po grecku.
składniki
kotlety sojowe
4 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
2 cebule
4 łyżki oleju
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
sposób wykonania
1. kotlety sojowe ugotować w wywarze do miękkości, odsączyć, panierować w jajku, a następnie w bułce, usmażyć na oleju.
2. włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać, dusić do miękkości (przez ok. 30 minut) na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu pod przykryciem wraz z przyprawami, pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy
3. w pojemniku żaroodpornym układamy na spodzie warstwę warzyw, na nich układamy kotlety, znów warzywa, kotlety i na koniec warzywa
4. potrawa jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno