Pizza warzywna
1. 30-50 dkg pieczarek drobno posiekać, smażyć na oliwie, dodać drobno posiekaną cebulę, posolić i dalej dalej smażyć, tak, aby pieczarki były rumiane, na koniec dodać ulubione przyprawy
2. przygotować pozostałe warzywa
Z tej ilości ciasta wychodzi dosyć gruby spód na blaszce o wymiarach 38×26 cm
składniki na ciasto
50 dkg mąki
5 dkg drożdży
około 1 szklanka ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki oliwy
wykonanie ciasta
1. drożdże rozprowadzić z cukrem, 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać 4 łyżki mąki, przykryć, odstawić na 15 minut
2.do mąki z solą wlać wyrośnięte drożdże i mieszając ciasto dodać tyle ciepłej wody, aby je można było rozprowadzić na blasze, pod koniec wyrabiania dodać oliwę
3. zostawić w misce, aby trochę podrosło
4. wyłożyć na wysmarowaną oliwą blaszkę, pozostawić znowu do wyrośnięcia
5. na cieście rozsmarować przecier pomidorowy
6. następnie równomiernie rozłożyć wcześniej przygotowane pieczarki i dowolnie wybrane warzywa, może to być papryka, brokuł, kukurydza, fasolka szparagowa….
7. wszystko posypać startym, żółtym serem (dużo)
8. piec 15 – 40 minut w temperaturze 200 °C
Smacznego
-0 Comment-