Ciasto jabłkowo – orzechowe
ciasto
1 kostka margaryny
35 dkg mąki
12 dkg cukru
2 łyżki śmietany
1 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
1 kg jabłek
galaretka cytrynowa
masa orzechowa
20 dkg posiekanych orzechów
15 dkg cukru
3 łyżki miodu
3 łyżki mleka
15 dkg masła
wykonanie
1. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 i pieczemy 3 placki w tortownicy (śr. 26 cm), każdy 20 minut w temperaturze 180° C.
2. Obrane i pokrojone jabłka przesmażamy,studzimy, dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy.
3. Składniki na masę orzechową zagotować, mieszając.
4. Pierwszy placek przykrywamy 1/2 masy jabłkowej, na drugi kładziemy resztę.
Przykrywamy trzecim plackiem i wylewamy masę orzechową.
Ciasto odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
Przepis na to ciasto znalazłam w PP. Początkowo wydawał mi się skomplikowany, jednak kusił niesamowicie. Upiekłam i okazało się, że było warto…
-0 Comment-