Placek ze szpinakiem
składniki
1 opakowanie mrożonego szpinaku (1/2 kg)
1 opakowanie sera feta
1 duża cebula
1 opakowanie ciasta francuskiego (1/2 kg)
oliwa
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
sposób przygotowania
1. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oliwie, dodajemy rozmrożony szpinak i podgrzewamy do odparowania wody
2. Dodajemy fetę, czosnek, pieprz i ewentualnie sól
3. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany
4. Połowę ciasta francuskiego układamy na wysmarowanej tłuszczem formie
5. Rozkładamy masę szpinakową i przykrywamy pozostałym ciastem
6. Pieczemy 40 min do 1 godz, w temperaturze 180ºC
Placek możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, z tym, że zimny, na drugi dzień jest zdecydowanie lepszy.
-0 Comment-