Kasza z fasolą i marchewką – przepis Wiktorii
Jest to naprawdę fajny przepis i nie da się ukryć, że również tani, co niewątpliwie ma duże znaczenie. Nawet jeżeli ktoś niezbyt chętnie je kaszę, to warto spróbować, chociażby ze względu na wartości zdrowotne. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze to kasze przewyższają ziemniaki, makaron i ryż. Kasze są bogatym źródłem skrobi, witamin, minerałów i oczywiście błonnika, dzięki któremu prawidłowo przebiegają procesy przemiany materii. Najbardziej znaną kaszą jest zapewne kasza manna, przypominająca nam smaki z dzieciństwa. Inne znane kasze to gryczana, jęczmienna, kuskus, kukurydziana i jaglana. Ten przepis otrzymałam od mojej koleżanki Wiktorii kilka lat temu i ciągle uważam, że jest to pyszne jedzonko 🙂 Zachęcam i polecam, spróbujcie …
potrzebne składniki
2 torebki kaszy gryczanej lub jęczmiennej
3 marchwie
1 cebula
1 puszka fasoli czerwonej
oliwa
zioła prowansalskie
sól, pieprz
sposób wykonania
1. Do osolonej wody dodajemy łyżkę oliwy i zioła prowansalskie ( ilość według uznania )
Do tego wkładamy torebki z kaszą i gotujemy
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i drobno startą marchew,
prużyć do miękkości na małym ogniu, dodać ugotowaną kaszę, w razie potrzeby
doprawić solą i pieprzem
3. Dodać opłukaną fasolę, jeszcze chwilę podgrzać i gotowe
Smacznego
-0 Comment-