Farfalle z brokułami
składniki potrzebne do przyrządzenia sosu
1 opakowanie makaronu farfalle
1 brokuł
1 szklanka mleka
2 serki topione
1 śmietana 18%
1 kostka rosołowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
sposób wykonania sosu
1. mleko wlewamy na patelnię, dodajemy kostkę rosołową i rozpuszczamy ją
2. następnie na patelnie wkładamy serki, mieszamy, aż się rozpuszczą
3. dodajemy śmietanę, chwilę mieszamy
4. wrzucamy czosnek,doprawiamy do smaku solą i pieprzem
5. dodajemy oddzielnie ugotowanego, pokrojonego na cząstki brokuła
Ugotowany ( nie rozgotowany ) makaron polewamy sosem i gotowe. Gdy sos wydaje się nam za gęsty należy go rozcieńczyć mlekiem.
Makaron cieszy się złą sławą tuczącego jedzenia, ale podobno tyje się tylko od makaronu rozgotowanego. A tak naprawdę nie tyje się od makaronu – tyje się od tych pysznych sosików….
Jeżeli zostanie nam trochę makaronu i sosu to makaron możemy przełożyć na patelnię i razem odgrzać. Ale czy zostanie? Wątpię…..
-0 Comment-