Kotlety selerowe
składniki
1/2 selera
1 szklanka płatków owsianych
1 jajko
1 cebula
1/2 bułki czerstwej
3 ząbki czosnku
100 g pestek słonecznika
sól, pieprz, kostka rosołowa, bułka tarta
sposób przyrządzenia
1. Czosnek i cebulę drobno pokroić.
Selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Bułkę namoczyć ( zamiast czerstwej bułki można zastosować bułkę tartą )
2. Cebulę, czosnek i seler podsmażyć na oleju – ostudzić
3. Do garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy kostkę rosołową i wsypujemy płatki
Wszystko chwilę gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.
4. Po ostudzeniu wszystko łączymy ( 1 + 2 + 3 ), dodajemy słonecznik, jajko i bułkę
5. Solimy i pieprzymy do smaku
6. Formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Pozostałą połówkę selera przechowuję w zamrażalniku, przydaje się do następnej porcji kotletów.
Smacznego
-0 Comment-