Zupa paprykowa
składniki
2 cebule
6 ząbków czosnku
1 puszka kukurydzy
5 – 7 strąków papryki ( różne kolory )
4 – 5 pomidorów lub przecier pomidorowy
2 paczki zacierek
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżka kminku
sól, czarny pieprz do smaku
oliwa
wykonanie
1. Cebulę drobno pokroić, dodać paprykę w proszku i lekko zrumienić na oliwie
2. Cebulę przełożyć do garnka, dodać kukurydzę, kminek, 1/2 paczki zacierek, ok. 2l wody przyprawić do smaku i gotować aż zacierki będą miękkie.
3. Dodać przecier lub pomidory, pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę
4. Gotować kilka minut i gotowe
5. Resztę zacierek, czyli 11/2 paczki ugotować i oddzielnie dodawać do zupy
-0 Comment-