Pierogi ze szpinakiem i fetą
Ciasto
400 ml ciepłej wody
1 duża łyżka oliwy
lub oleju
3/4 kg mąki
taka ilość mąki wystarcza też do podsypywania wałkowanych placków i gotowych pierogów
Farsz
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 opakowanie ( 270g ) sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
pieprz
raczej nie trzeba solić, ser jest wystarczająco słony
Wykonanie ciasta
Wyrabiamy gładkie ciasto z wody, mąki i oliwy. Ja wygniatam dosyć długo ( ok.20-30 min ),dzięki temu ciasto jest bardziej elastyczne i pierogi mniej pękają, nie rozklejają się.
Wykonanie farszu
1.Szpinak ,nawet bez rozmrażania, przekłdamy na patelnię i lekko podgrzewamy.
2.Po odparowaniu nadmiaru wody dodajemy masło, pieprz i fetę, lekko podsmażamy.
3.Czosnek dodajemy pod koniec smażenia.
4.Wystudzony farsz jest gotowy do nadziewania pierogów ( ok. 75-80 sztuk )
Specjalną foremką do robienia pierogów wykrawamy z ciasta małe placki, nakładamy farsz i zlepiamy. Wrzucamy pierogi do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu zmniejszamy płomień gazu i gotujemy 3-5 min. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową.
Do tych pierogów polecam sos czosnkowy.
Jeżeli udaje mi się zrobić trochę pierogów na zapas to je zamrażam.
1.czekam, żeby trochę wyschły
2.potem pojedynczo układam na desce i wkładam do zamrażalnika
3.po zamrożeniu małe porcje wrzucam do foliowych woreczków i gotowe
-0 Comment-