Ciasto drożdżowe z wypiekacza do chleba
Trudno piec ciasto w takie upały, włączenie piekarnika jest wręcz niemożliwe. Jednakże, gdy bardzo chcemy coś upiec możemy wykorzystać do tego wypiekacz do chleba.
potrzebne składniki :
- 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 12 dkg roztopionego i wystudzonego masła
- 25 dkg maki
- 8 dkg cukru
- cukier waniliowy
- 2,5 dkg świeżych drożdży
sposób wykonania :
- do pojemnika wlać mleko, masło i wbić żółtka
- następnie wsypać mąkę, wymieszane cukry, na koniec dodać rozkruszone drożdże
- włączyć maszynę na program SWEET
- 1 godzinę i 20 minut przed zakończeniem pieczenia wyjąć mieszadełko, wyrównać ciasto i posypać kruszonką
Kruszonka
składniki :
- 5 dkg mąki
- 3 dkg masła
- 3-4 łyżeczki cukru-pudru
- 2-3 łyżki wiórek kokosowych
sposób wykonania :
- mąkę wymieszać z wiórkami
- dodać cukier i masło
- zrobić małe zacierki