Coś ładnego prawie z niczego…

 

Ciasto drożdżowe z wypiekacza do chleba

Trudno piec ciasto w takie upały, włączenie piekarnika jest wręcz niemożliwe. Jednakże, gdy bardzo chcemy coś upiec możemy wykorzystać do tego wypiekacz do chleba.

Ciasto drożdżowe z wypiekacza do chleba

potrzebne składniki :

-  1/2 szklanki mleka

-  3 żółtka

-  12 dkg roztopionego i wystudzonego masła

-  25 dkg maki

-  8 dkg cukru

-  cukier waniliowy

-  2,5 dkg świeżych drożdży

sposób wykonania :

-  do pojemnika wlać mleko, masło  i  wbić żółtka

- następnie wsypać mąkę, wymieszane cukry, na koniec dodać rozkruszone drożdże

-  włączyć maszynę na program SWEET

- 1 godzinę i 20 minut  przed zakończeniem pieczenia wyjąć mieszadełko, wyrównać ciasto i posypać kruszonką

Ciasto drożdżowe z wypiekacza do chleba

Kruszonka

składniki :

-  5 dkg mąki

-  3 dkg masła

-  3-4 łyżeczki cukru-pudru

- 2-3 łyżki wiórek kokosowych

sposób wykonania :

-  mąkę wymieszać z wiórkami

-  dodać cukier i masło

-  zrobić małe zacierki

Dodany przez: Ewa, 6 lipca 2012
Kategorie: Moje gotowanie

Brak komentarzy

Brak komentarzy.

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URL

Przepraszamy, możliwość dodawania komentarzy jest obecnie wyłączona.