Coś ładnego prawie z niczego…

 

Dżem z wiśni

Przyznaję, że wykonanie tego dżemu zabiera trochę czasu, ale naprawdę warto spróbować.

potrzebne składniki

- 1 kg wiśni

-0,5 kg cukru

- 1 łyżka masła

sposób wykonania

- wiśnie umyć, odsączyć, wydrylować, zasypać cukrem ( 30 dkg ) i odstawić na 3-4 godziny

- gdy wiśnie wydzielą sok, powoli ogrzewać do wrzenia, pogotować kilkanaście minut i odstawić do następnego dnia

- w następnym dniu dodać pozostały cukier i znów doprowadzić do wrzenia

- zmniejszyć maksymalnie podgrzewanie i jeżeli jest bardzo dożo soku, można trochę odlać

( pyszny dodatek do budyniu )

- następnie gotować dżem do odpowiedniej gęstości ( pod koniec odparowywania należy pilnować, aby dżem nie przypalił się )

- pod koniec gotowania dodać masło ( rozpuścić )

- gotowy dżem wkładać do słoików i pasteryzować 15-20 minut

Dżem z wiśni

Dodany przez: Ewa, 4 sierpnia 2011
Kategorie: Moje przetwory

Brak komentarzy

Brak komentarzy.

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URL

Przepraszamy, możliwość dodawania komentarzy jest obecnie wyłączona.