Coś ładnego prawie z niczego…

 

Kasza z fasolą i marchewką – przepis Wiktorii

Jest to naprawdę fajny przepis i nie da się ukryć, że również tani, co niewątpliwie ma duże znaczenie. Nawet jeżeli ktoś niezbyt chętnie je kaszę, to warto spróbować, chociażby ze względu na wartości zdrowotne.  Jeżeli chodzi o wartości odżywcze to kasze przewyższają ziemniaki, makaron i ryż.  Kasze są bogatym źródłem skrobi, witamin,  minerałów i oczywiście błonnika, dzięki któremu prawidłowo przebiegają procesy przemiany materii. Najbardziej znaną kaszą jest zapewne kasza manna,  przypominająca nam  smaki z dzieciństwa. Inne znane kasze to gryczana, jęczmienna, kuskus, kukurydziana i jaglana. Ten przepis  otrzymałam od  mojej koleżanki Wiktorii kilka lat temu i ciągle  uważam, że jest to pyszne jedzonko :)   Zachęcam i polecam, spróbujcie …

potrzebne składniki

2 torebki kaszy gryczanej lub jęczmiennej
3 marchwie
1 cebula
1 puszka fasoli czerwonej
oliwa
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Kasza z fasolą i marchewką

sposób wykonania

1. Do osolonej wody dodajemy łyżkę oliwy i zioła prowansalskie ( ilość według uznania )
Do tego wkładamy torebki z kaszą i gotujemy
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i drobno startą marchew,
prużyć do miękkości na małym ogniu, dodać ugotowaną kaszę, w razie potrzeby
doprawić solą i pieprzem
3. Dodać opłukaną fasolę, jeszcze chwilę podgrzać i gotowe

Smacznego

Dodany przez: Ewa, 16 listopada 2010
Kategorie: Moje gotowanie

1 komentarz »

  1. moje studenckie żarcie:)

    komentarz by viki — 20 listopada 2010 @ 14:43

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. TrackBack URL

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.